Zamieszczone przez mati8201
Zobacz wpis
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Poczytałem i takie mam typy
Nokian Wetproof
Falken Ziex Ze310 Ecorun
Hankook ventus prime 3 k125
dunlop sp sport bluresponse
Co o tym myslicie
Zostaw komentarz:
-
-
Hankook ventus prime 3 k125. Przesiadłem się z dunlopa bluresponse. Trakcyjnie są raczej lepsze, ciche i tańsze od poprzednich. Na plus dunlopa że auto na nim mniej pali, ale gdybym miał kupować jeszcze raz to jednak hankook.
Zostaw komentarz:
-
-
Wiosna powoli sie zbliża i zaczynam sie rozglądać za oponami mozecie cos polecić rozmiar standard 15 195/65 - myslę o czyms sredniej klasy na co wart zwrócić uwagę
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Piotr_Kr Zobacz wpisteż czekam z wymianą zwykle zmieniałem w okolicach Świąt Wielkanocnych, zawsze mniejszy ruch w serwisach. Teraz przyszedł czas na nowe opony letnie, coś polecacie? Jazda do pracy codziennie 70 km.
Do zwykłego auta nigdy już nie kupię Michelin, Pirelli, Continental itp bo to wyrzucanie pieniędzy. W dostawczym miałem Conti (nowe) VanCo a aktualnie chińskie jakieś. I są pod każdym wzgledem lepsze i z połowę tańsze.
Jak ktoś ma za dużo kasy niech da na Caritas czy WOŚP a nie finansuje producenta opon, który i tak klepie je w Serbii a niebawem zapewne będą to Chiny bo z 5€ taniej na sztuce. Telefony, odkurzacze czy telewizory mamy wszyscy chińskie. Ale opony ? ooo nieee. Głupota.
Zostaw komentarz:
-
-
też czekam z wymianą zwykle zmieniałem w okolicach Świąt Wielkanocnych, zawsze mniejszy ruch w serwisach. Teraz przyszedł czas na nowe opony letnie, coś polecacie? Jazda do pracy codziennie 70 km.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez dragster Zobacz wpisKiedy zmieniacie zimówki na letnie? Patrząc na prognozę pogody, mnie już kusi.
Zerkając w zapiski z kilku lat, to zwykle zmieniam w drugiej połowie marca.
Zamieszczone przez paryzanin Zobacz wpisU mnie zimówki się nie zużywają tylko starzeją
Zostaw komentarz:
-
-
Aktualnie nie ma sensu zmieniać, rano zdarzają się temperatury w okolicy 0 a i w dzień niwiele więcej. Ja zostaje na zimówkach do kwietnia chyba że przyjdą 20 stopniowe upały wtedy bede się zastanawiał. U mnie zimówki się nie zużywają tylko starzeją więc wolę na nich dłużej pojezdzic, przyoszczedzić letnie a zimówki czesciej kupować nowe.
Zostaw komentarz:
-
-
Moim zdaniem, przed końcem marca lepiej tego nie robić. Mamy zimę, później przedwiośnie. Nawet jeszcze wczesna wiosna może spłatać niezłe figle pogodowe. Stare przysłowie mówi, że w marcu jak w garncu - nie bez przyczyny.
Pytaniem otwartym pozostaje tylko wybór opon letnich - tak przynajmneij jest w moim przypadku. Najbardziej skłaniam się ku jakimś Kleber, Falken lub Dębica. Opony typu: https://www.sklepopon.com/opony/debica
Cena jest przekonywująca tylko jak wygląda kwestia rzeczywistej przyczepności i głośności?
Zostaw komentarz:
-
-
Kiedy zmieniacie zimówki na letnie? Patrząc na prognozę pogody, mnie już kusi.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez looker Zobacz wpisJakieś inne propozycje ?
Jeszcze się na nich nie zawiodłemzużycie w normie, 60 tysięcy powinny zrobić.
Zostaw komentarz:
-
-
Wczoraj kurier przywiózł Continental Premium Contact 6. 205/55 R16, 91 V. To będzie mój czwarty komplet Contactów. W O I miałem 2, potem 5. W O III miałem 5. Teraz zobaczymy jak najnowsze w wersji 6 się sprawdzą.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja wyznaję zasadę, że oszczędzić ma oponie raz na 3-4 lata nawet 500 zł się nie opłaca. Chyba, że ktoś jeździ tylko koło domu i w razie np. zimy (zimowe) może odstawić samochód na kilka dni.
Jak jeździ tak jak ja - w każdych warunkach codziennie, w zimie w góry, po autostradach dość szybko i każdego dnia niezależnie od warunków - to żadna oszczędność.
Jedna awaryjna sytuacja i może się zemścić. Opon nie kupujemy raz na miesiąc. Często jak policzymy tę oszczędność - na pierdoły wydajemy więcej. I nam nie szkoda...
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedKażda opona z miekkiej mieszanki bedzie szybko ginąć, znajomy tylko kupuje piloty sporty teraz w bawarze ma 5
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kowalski91 Zobacz wpis... Aktualnie mam Dunlop Sport Maxx RT2 225/45 R18 92 Y i zastanawiam się czy kupić te same oponki lub zastanawiam się nad:
- Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
- Michelin PRIMACY 3
- Nokian Powerproof
Może ktoś miał okazję jeździć na tych oponach lub polecicie coś lepszego?
Dunlopy ogólnie dawały radę ale korci mnie żeby coś zmienić. Kolega kupił kilka miesięcy temu Nokian Powerproof w rozmiarze 17'' i jest zadowolony. Ma to samo auto co ja (OIIRS TDI), też po chipie.
Wydaje mi się jednak, że Nokiany są zbyt miękkie (ale za to ciche) i obawiam się, że szybko znikną.
Moim typem na dziś są Michelin Pilot Sport 3 lub 4. Mają bardzo dobre opinie i korci mnie żeby je potestować u siebie.
Co sądzicie o moim wyborze ? Jakieś inne propozycje ?
Zostaw komentarz:
-
-
Chciałem dopytać w kontekście opon z przeznaczeniem na zimę - na co należy zwracać uwagę przy ich wyborze? Dodam, że chodzi konkretnie o opony w rozmiarze 185/65R15. Zastanawiałem się przez pewien czas nad nalewkami, ale z drugiej strony, nalewki to trochę taki półprodukt. Używane, z racji tego, że są już wyeksploatowane, to również wydaje się być kiepski pomysł.
Czytam jeszcze np tutaj pod linkiem: http://puzioskyfighters.pl/typy-opon...-opon-na-zime/
o cechach opon zimowych, czyli co powinna zawierać w sobie. Ale będę też wdzięczny za wasze sugestie.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak ktoś szuka czegoś cichego i z rantem ochronnym miałem w O1 Vredestein Sportrac 5. Ciche i przyzwoite opony do normalnej jazdy.
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie właśnie hałas chyba nawet na plus względem poprzednich dunlopów bluresponse które właśnie przy niskich prędkościach wydawały taki lekki jęk. Słychać je coś tam oczywiście ale się nie narzucają. Głośniejsze robią się na zakrętach kiedy opona się kładzie.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kylo125 Zobacz wpisUpdate co do hankooka.
Ostatnio na autostradzie złapał mnie konkretny deszcz. Wycieraczki na maks a i tak trzeba było mocno zwolnić bo nic nie widać. No i muszę przyznać że opony dawały sobie radę bardzo dobrze. Nie ma porównania do 3 letniego dunlopa. Co wiecej wydaje mi się że dunlop nawet jak był nowy to na deszczu szybciej gubił trakcję przy przyspieszaniu.
Rozważam oprócz nich jeszcze Goodyear'y efficientgrip performance, lekko droższe, półka wyżej ale nie mają rantu ochronnego (?). Ktoś może to potwierdzić?
Zostaw komentarz:
-
-
Update co do hankooka.
Ostatnio na autostradzie złapał mnie konkretny deszcz. Wycieraczki na maks a i tak trzeba było mocno zwolnić bo nic nie widać. No i muszę przyznać że opony dawały sobie radę bardzo dobrze. Nie ma porównania do 3 letniego dunlopa. Co wiecej wydaje mi się że dunlop nawet jak był nowy to na deszczu szybciej gubił trakcję przy przyspieszaniu.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja już dokańczam swoje Continental ContiPremiumContact 5. jedna już była naprawiana przed wyjazdem wakacyjnym. Bieżnik już starty. Jak zakładałem już było powiedziane, że to ostatni sezon.
Dla mnie dobre, chociaż nie idealnie ciche. Na następne też pewnie wybiorę. Chyba, że pojawi się coś lepszego w tych samym dukatach. Widzę, że jest wersja 6.
Zostaw komentarz:
-
-
Ostatnie 3 sezony jeździłem na dunlopach bluresponse, więc mogę coś napisać na ich temat.
Kupiłem bo miały być bardzo ciche, ale przy mniejszych prędkościach wyraźnie było słychać takie specyficzne jęczenie. Przy większych prędkościach było ok. Jęczenie znikło gdzieś po półtorej czy dwóch sezonach jazdy także z czasem ucichły. Trakcyjnie bardzo dobrze jak na ten rozmiar na suchym i mokrym. Spalanie zauważalnie mniejsze niż na zimówkach i chyba poprzednich letnich uniroyalach też. Co do trwałości to zrobiłem 50 tysięcy i mają jeszcze 4mm może więcej a nie powiedziałbym że je oszczędzałem. Zmieniłem je teraz bo powyżej 130 czuć było drgania na kierownicy, ale myślę że gdyby nie to to bieżnik jeszcze 10-15 tysięcy by wytrzymał.
Mam teraz hankooki ventus prime 3. Zobaczymy jak wypadną w porównaniu z dunlopem. Pierwsze wrażenie to coś tam je słychać , ale dźwięk bardziej zlewa się z innymi hałasami niż w dunlopie.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: